Danes zobozdravstvo ne more brez diagnostične radiologije, znane tudi kot rentgenski žarki ali ortopan. Slike intra-oralne osnovne radiografije, v 3-D ali panoramski obliki, bodo vašemu zobozdravniku zagotovile dragocene informacije o vaših zobeh in dlesnih ter mu pomagale izbrati najboljše zdravljenje za vas. Mnogi skrbijo, da zobna rentgenska oprema oddaja škodljivo sevanje za ljudi. Dejansko meritve sevanja, ki se prenašajo med zobnim radiološkim procesom, kažejo, da se ne razlikujejo od tistih, katerim smo dnevno izpostavljeni, kot so vkrcanje na letalo in bližina televizorjev in detektorjev dima.

Mit # 1

»Ali potrebujem rentgenski posnetek vsakič, ko obiščem zobozdravnika? ”

Resničnost

Pogostost, s katero boste morda potrebovali rentgenske žarke, bo odvisna od vašega ustnega zdravja. Zdrava odrasla oseba, ki nekaj let ni imela votlin ali drugih težav, verjetno ne potrebuje rentgenskih žarkov ali ortopana pri vsakem sestanku. Vendar pa je možno, da boste morda potrebovali rentgenske žarke ali ortopan pogosteje, če nestabilna zobna situacija zahteva, da vaš zobozdravnik spremlja vaš napredek. Ne pozabite, da zobni rentgenski žarki oddajajo zelo nizko sevanje in so bistveno orodje, ki omogoča zobozdravniku, da ohrani nadzor nad majhnimi težavami. Za večino ljudi je dovolj pregled na vsakih 6 mesecev, vendar bo pogostost vaših obiskov in rentgenskih slik odvisna od vaših zobnih potreb, vaš zobozdravnik pa vas bo vodil v skladu z vašo osebno higieno. Namen pregleda je zgodaj odkriti skrite težave. Rentgenski žarki so edini način, da vidite notranjost tkiv in odkrijete stvari, ki jih na golo oko ni mogoče zaznati.

Resultado de imagem para tooth 2d scanning

Mit # 2

»Preveč zobnih rentgenskih žarkov lahko povzroči možganske tumorje.«

Resničnost

Pred nekaj leti je red Quebecovih zobozdravnikov zavrnil ugotovitve študije iz leta 2012, na kateri temelji članek »Dentalni X-žarki in tveganje meningioma«. Po mnenju ODQ članek ne dokazuje vzročne povezave med ionizirajočim sevanjem zobozdravstvenega izvora in razvojem meningioma. Ta članek epidemiologov Univerze Yale je ugotovil, da zobni rentgenski žarki povečajo tveganje za meningiomo, benigni možganski tumor. Na primer, raziskovalci trdijo, da so zobni rentgenski žarki glavni umetni vir izpostavljenosti ionizirajočemu sevanju v Združenih državah, ta oblika sevanja pa je povezana s povečanim tveganjem možganskih tumorjev. V bistvu ionizirajoče sevanje, povezano z zobnimi rentgenskimi žarki, predstavlja največ 3 do 5% ne-naravnega sevanja, kateremu so ljudje redno izpostavljeni; preostalih 95% izvira iz medicinskih radioloških preiskav.

Manj tveganja s 3D radiografijo

3D digitalna radiografska oprema ali ortopan omejuje čas izpostavljenosti bolnika z rentgenskimi žarki, hkrati pa zagotavlja večjo natančnost slik na območju ostrenja. Zaradi tega se določijo in natančno izmerijo anatomska globina in razmerja med različnimi zobnimi strukturami za bolj zanesljivo diagnostiko in boljše zdravljenje. Tridimenzionalno slikanje se dobi z digitalnim rentgenskim skenerjem, ki je posebej zasnovano za radiološki pregled glave in čeljusti. Optični bralnik se za nekaj sekund vrti okoli bolnikove glave. Tudi če bolnik ne nosi zaščitne ploščadi, se sevanje nad žlezo ščiti. Z enojnim obsegom radiografije lahko pridobite in izvlečete na stotine slik različnih dimenzij s pomočjo posebne programske opreme.

Beri dalje na:

https://rtgstudio.si/

Dva pomembna mita o ortopanu

Post navigation