Kalcij, je potreben za močne kosti in ga lahko najdemo v zeleni listnati zelenjavi, tofu z dodatkom kalcijevega sulfata, ali kalcij v sojinem mleku in pomarančni sok so tiste hrane polne kalcija, ki jih uživajo vegani. Čeprav eni menijo, da kadar postanemo vegani se nam zmanjšajo vrednosti kalcija v telesu, pa vendar ni dokaza za to ali veljavne korelacije. Vegani bi morali jesti hrano, ki vsebuje veliko kalcija ali pa boste uživali dodatke.

Naše kosti vsebujejo velike količine kalcija, ki jim pomaga obdržati njihovo obliko in trdnost. Ta je tudi potreben pri delovanju živcev in mišic. Če imamo v telesu premalo kalcija bo ta uporabljen od kosti, zaradi tega bodo postale naše kosti šibke in ne bodo delovale tako kot bi mogle.

Mnoge študije, ki so plačane od velikih korporacij poneverjajo rezultate in prikazujejo blagodejnost mleka na stopnjo kalcija v krvi. Resnica pa je deleč od tega. Velike korporacije želijo, da bi ljudje uživali več mleka in ga s tem tudi kupovali zato plačujejo mladim raziskovalcem, da priredijo rezultate. Vedno poudarjajo, da je pitje mleka ključnega pomena za stopnjo kalcija v našem telesu.

Če bi se ljudje zavedali, da je ena pest zelene zelenjave bolj dobrobitna kalcij v telesu kot kozarec mleka. Zaželena količina kalcija v telesu je 1000mg na dan, večja količina kar je 1200mg na dan je zaželena za ženske starejše od 51 let. Veliko veljavnih in poglavitnih študij je pokazalo, da vegani nimajo nič manj kalcija v telesu kot vsi ostali. Študije, ki so bile izvedene pred teme niso uporabljaje pravilnega reprezentativnega vzorca ali pa so ponaredili rezultate, v veljavnih študijah nismo našli nobene povezave med upadom kalcija in veganstvom. Hrana, ki je polna kalcija in je veganska je sledeča, tofu s kar 200-400mg kalcija, rastlinska mleka , ki vsebujejo kar od 300-500mg , pomarančni sok vsebuje kar 350mg kalcija, sojin jogurt je takoj za sokom in vsebuje kar 300mg, druga živila z veliko vsebnostjo kalcija pod 200mg je tempeh, ohrovt, sojina zrnca, gorčica, okra, tahini, mandljevo mleko, maslo, brokoli, mandlji.

Vse kar je potrebno je en majhen preobrat v razmišljanju kako vidimo hrano. Da se zavedamo, da hrana ni samo nekaj kar nas bo nahranilo ampak ima tudi dušo in srce, veste kaj pravijo si to kar ješ in sama menim, da je veliko na tem. Zavedati se moramo, da je veliko krav v suženjstvu zaradi nas in tega si ne bi smeli privoščiti na levelu naše spiritualnosti, ne samo, da se v naše telo prenašajo vsi hormoni in druga cepiva, prav tako tudi strah in trpljenje mnogih živali. Zato je pomembno, da ozavestimo  naša dejanja in se zavedamo kaj počnemo drugim živim bitjem in našem svetu. Svet je samo en zato ga je potrebno paziti in z njim ravnati kot z otrokom. Nekateri viri niso obnovljivi.

 

Kalcij v veganski prehrani

Post navigation