porocni cevljiVerjetno se vsi spomnimo zgodbe o pepelki in njenih poročnih čeveljcih. Marsikatera ženska se želi danes poročiti v steklenih poročnih čeveljcih ali vsaj kakšnih takšnih, ki bi spominjali na zgodbo od pepelke. Poročni čevlji so ključnega dela na vsaki poroki. V Sloveniji je tradiciji, da nevesti gostje ukradejo poročne čevlje in od prič zahtevajo velike vsote denarja. Od neveste ne zahtevajo samo poročnih čevljev ampak lahko ukradejo tudi samo nevesto. Tako, da če si priča si moraš pripraviti velike vsote denarja. V Sloveniji je velik iger tudi povezanih s poročnimi čevlji in s sestavnimi deli neveste. Če ne ukradejo poročnih čevljev pa gotovo ukradejo tančico ali del obleke.

Pa da se vrnem nazaj na zgodbo pepelke. Pred davnimi davnimi časi je živela deklica, ki ni imela mame. Ta bi naj ji umrla že veliko preden je pepelka zrastla v mogočno žensko. Njen oče je bil zelo osamljen in si je želel družbe. Zato je v družino pripeljal mačeho in dve hčerki. Pepelka je bila zelo nesrečna,ker sta bili ti dve deklici zelo razvajeni. Nista bili navajeni dela in nista bili v nobeno pomoč.

Pepelka se ja tako kot vsako noč zbudila zelo zgodaj. Počistila je vsa tla in umila vso posodo. Prav tako je tudi ogrela hišo in pripravila hrano za svoje noče člane. Bila je zelo povezana s živalmi. Te naj bi ji v zgodbi pomagale pospravljati.

Ko je prišel dan, da so bile vse samske punce povabljene na ples od princa se je tega pepelka zelo razveselila. Vendar jo je bilo strah,ker ni imela denarja za svojo obleko in poročne čeveljce. Namreč tista, ki bo očarala princa se bo prav tako tudi poročila z njim.  Pepelka je s pomočjo vile in drugih živali dobila obleko, ki si jo je želela. Sama je bila v sobi in šivala obleko do poznih nočnih ur.

To obleko so ji sestre kasneje raztrgale ker so bile ljubosumne, da bo pepelka lepše izgledala od njih. Zato ji je dobra vila kasneje priskočila na pomoč .Začarala ji je tudi obleko. Ko je princ videl pepelko je bil povsem očaran. Zelo je bil vesel, da je imel čast plesati s to popolno punco. Ko je ura odbila polnoč je morala pepelka zapustiti plesišče ker je takrat njena obleka in poročni čeveljci izginila v prah.

Svoj poročni čeveljc je pozabila na stopnišču. Princ se je odločil, da bo to skrivnostno dekle poiskal. Odpravil se je s poročnim čeveljcem in vsaki ženski poskušal obuti ta čeveljc. Vedel je da bo samo eni punci pristal ta čeveljc. Ko so prišli v hišo pepelke so jo skrili. Ampak so ji živali pomagale, da se je pepelko videlo in da je imela možnost poskusiti čeveljc. Ko je princ videl, da je ona sta se poročila in živela srečno do konca svojih dni.

Pepelkini poročni čevlji

Post navigation