Morske križarke te dni poskusijo svoja prva rečna križarjenja – in to z dobrim razlogom. Rečna križarjenje je najhitreje rastoč sektor križarjenja, od tega 18 novih ladij samo za leto 2017. Čeprav rečna križarjenja delujejo že desetletja, so se v zadnjem desetletju pojavili kot nekakšna eksotika. Sodobne ladje z razširjenimi ponudbami,  ponujajo zanimive poti do krajev, ki jih morska plovila ne morejo doseči, ki vabijo ljubitelje morskih plovil, da skočijo z ladje kar na reko. Torej, kakšna je razlika med rečnim križarjenjem in križarjenjem na morju? Velika! Na nek način je rečno križarjenje bolj podobno kopenskemu potovanju kot današnja izkušnja z oceanskim križarjenjem.

  1. Rečne ladje so manjše.

Oceanske ladje imajo več kot tisoč potnikov na plovbo, rečni čolni pa 200 potnikov ali manj, nekaj ekskluzivnih hotelskih barž pa je namenjenih le osmim. Na plus strani, vam ne bo potrebo se ubadati z neznanci, da pridete do solatnega bara in vzdušje je precej socialno, tako da boste hitro dobili nove prijatelje. Kot minus se ne moreš skriti v množici. Majhna velikost čolna pomeni, da je verjetno samo en bivalni prostor (morda dva), ena glavna restavracija z nekaj manjšimi jedilnimi prostori in majhen spa, telovadnica ali računalniški center – če sploh obstaja.

Resultado de imagem para river crusing

  1. Rečne kabine so manjše.

Rečne ladje so manjše od nasprotnikovih kopenskih ladij, vendar niso kratkotrajne. Rečne ladje se izogibajo notranjosti kabin in vse namestitve so obrnjene proti vodi. Novejši rečni čolni postajajo zelo ustvarjalni, dodajajo balkone in pametno načrtujejo kabine, da kar najbolje izkoristijo dodeljeni prostor. Mnogi imajo panoramska okna, ki se spuščajo s pritiskom na gumb, da ustvarijo občutek balkona, čeprav ne morete dejansko stopiti ven. So celo dodali apartmaje, z razkošnimi rečnimi linijami, ki se ponašajo s sobami do 860 kvadratnih metrov (čeprav boste plačali tisoče dolarjev za ta dodatni osebni prostor).

  1. Več bifejev in manj restavracij.

Če ste bili seznanjeniz mega-ladijami, kjer lahko večerjate raznoliko v času tedenskega križarjenja, boste potrebovali prilagoditev odnosa, da boste sprejeli jedilnico za križarjenje na rečnih ladjah. Večina ladij ima eno glavno restavracijo, zajtrk in kosilo pa so pogosto samopostrežni (ali v glavnem bifeju, z nekaj kosi, ki jih je mogoče naročiti po naročilu) z večerjo. Večje število rečnih ladij ima intimne sekundarne prostore – nekatera plovila do štiri -, ki ponujajo alternativne menije in zasebne jedi. Nekaj ladjic zdaj ponuja sobno strežbo, ki je bila prej redkost. Da bi nadomestili samo eno veliko jedilnico, so ladje ustvarjalne, širijo priložnostne zajtrke in kosila v baru v salonu ali postavljajo peke na palubi. Poleg tega majhno število potnikov in vsakodnevni pristaniški klici pomenijo, da so prostori bolje pripravljeni prinašati sveže sestavine, kot so ribe in pridelovati ali nuditi regionalne specialitete ob obroku.

  1. Zabava je manjša.

Na reki ne boste našli nobenih zabavnih prireditev … ali gostujočih komedijancev … ali karaok. Na večini ladij boste našli samostojnega pianista ali majhnega ansambla, pa tudi ljudske plesalce, pevce ali druge krajevne skupine, ki so jih prinesli na hitro za večerno predstavo. Čez dan lahko pričakujete izobraževalne seminarje in morda čuden demo kuhanja, degustacijo vin ali kviz. Z rečno križarjenjem so mimoidoča pokrajina in obiskane destinacije glavna zvezda koncerta – in po napornem dnevu se večina potnikov odpravi v posteljo, namesto da ostanejo do zgodnjih ur.

Več na: http://www.pozejdon-turizem.com/destinacija/krizarjenja/skupinska-krizarjenja

 

Razlike med rečnimi in oceanskimi križarjenji

Post navigation